5 tips för att få farfar att sitta barnvakt

Det är inte alltid lätt att få ihop karriär och familj under småbarnsåren. Många förlitar sig på att mor- och farföräldrar ska ställa upp. Det kan leda till konflikter. – Jag har träffat människor som kallt räknade med att farfar skulle hämta på dagis en gång i veckan utan att fråga honom, berättar barn- och familjepsykolog Ulrika Hult.

De flesta mor- och farföräldrar är intresserade av sina barnbarn och vill vara delaktiga i deras liv. Men att räkna med att farfar eller farmor ska hämta på dagis varje vecka kan leda till problem.

Den farfar som Ulrika Hult träffade ville gärna hjälpa till med hämtningen, men var inte glad över att bli uppbunden på det sättet en hel termin utan att ens bli tillfrågad. Trots det vågade han inte säga nej eftersom han var rädd för att han i sådana fall inte skulle få hämta sina barnbarn alls.

Besvikna över mor- och farföräldrars bristande intresse

En del föräldrar är besvikna på sina egna föräldrar för att de inte bryr sig om barnbarnen tillräckligt mycket. Men många äldre lever idag aktiva liv, har mycket egna aktiviteter och kanske varken kan eller vill lägga all sin tid på barnbarnen. Ett privilegium som kommer med att vara pensionerad är ju att få disponera sin tid fritt. Hälsan kan också vara ett hinder:

– Det kan vara utmattande att ta hand om barn. Det behöver inte betyda att kärleken är mindre, men vissa barn kräver mycket av de vuxna. Ha fingertoppskänsla för vad mor- och farföräldrar orkar med, tipsar Ulrika Hult.

Ibland är det bara kommunikation som behövs

– Jag har sett exempel på att det blir en förändring när man på ett tydligt sätt bjuder in mor- och farföräldrar till att engagera sig i barnbarnens liv.

Hur ska man göra för att få en bra relation och undvika konflikter? Ulrika har fem tips:

  1. Se dina föräldrars engagemang som en bonus. Det här härligt om man kan engagera dem men det är ingenting man kan ta för givet.
  2. Ta de äldres perspektiv. De kanske inte orkar lika mycket och vill kunna disponera sin tid fritt.
  3. Var tydlig med att du vill ha hjälp. Vi tror ofta att familjemedlemmar kan läsa våra tankar och se våra önskningar och behov.
  4. Ha inte så mycket synpunkter på hur mor- och farföräldrar ska uppfostra dina barn. Låt dem sätta sina egna, gärna lite snällare, regler. Att träffa mormor eller farfar får gärna vara mindre kravfyllt för barnet.
  5. Det är inte helt ovanligt att en person som har haft svårt att fungera som förälder tar revansch och visar större kärlek och föräldraförmåga till sina barnbarn. Därför kan det vara värt att ge mor- eller farföräldrar en chans, men det är ingen rättighet att vara delaktig i barnbarnens liv. Det är ett privilegium.