Det går bra för soffliggare

Många har dåligt samvete över att de inte har tagit tag i sin pension. Men har du tjänstepension ITP har du det ganska väl förspänt ändå. Det är alltså helt okej att ligga kvar i soffan om du har ITP, men med några få aktiva val kan du få en ännu bättre pension.

– Tjänstepension ITP innehåller flera bra försäkringar utan att du behöver göra någonting alls, berättar Anders Ångbäck, ansvarig för PTK Rådgivningstjänst.

Tjänstepensionen innehåller nämligen inte bara ålderspension, utan ett helt paket av bra försäkringar. Har du tjänstepension ITP har du automatiskt ålderspension, en riktigt bra sjukförsäkring och robusta försäkringar som ger din familj pengar om du dör mitt i livet, så kallat efterlevandeskydd.

Anpassa tjänstepensionen efter dina behov

Men om du vill ta tillvara på alla de möjligheter som tjänstepensionen ger kan det ändå vara bra att ta reda på vad som ingår och vilka val som är möjliga att göra. Beroende på vem du är och hur din familjesituation ser ut kan du anpassa tjänstepensionen så att den passar dina behov.

– Om du till exempel skulle dö i förtid får din familj inte ta del av dina intjänade pensionspengar. Det kan du ändra genom att lägga till något som kallas återbetalningsskydd, säger Anders Ångbäck.

Du kan också välja var du placerar din ålderspension. Gör du inget val alls placeras pengarna i något som kallas för traditionell försäkring. Den ger stabil avkastning. Gör du däremot ett aktivt val kan du välja en fondförsäkring. Det är en placering som kan ge högre avkastning än en traditionell försäkring, men det innebär också en högre risk.

– Det går bra att vara soffliggare när det kommer till tjänstepensionen. Men det är ändå bra att göra aktiva val eller i alla fall ta reda på vilka möjligheter som finns.

Om du vill få tips om din tjänstepension ITP kan du använda PTK rådgivningstjänst. Här får oberoende rådgivning som hjälper dig att anpassa tjänstepensionen till dina behov.