Pensionärer mår bättre än någonsin

Dagens 70-åringar mår bättre, har mer sex och är dessutom smartare än tidigare generationers 70-åringar. Endast en sak oroar forskarna – alkoholkonsumtionen.
– Äldre i dag dricker fruktansvärt mycket vin, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare på Centrum för Åldrande och Hälsa, AgeCap, vid Göteborgs universitet.

Ingmar Skoog har forskat på äldres hälsa och välmående i mer än trettio års tid och leder forskningsgruppen för Neuropsykiatrisk epidemiologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. De omfattande studier som Ingmar Skoog och hans forskarkollegor utfört visar ganska entydigt att det mesta går i rätt riktning vad gäller äldres både fysiska och psykiska hälsa.

– Man har bättre lungor, är bättre tränad och är mer motståndskraftig. Känner sig friskare helt enkelt. Man har också bättre intellektuell kapacitet.

Detta är den övergripande bilden, men skillnaderna mellan socioekonomiska grupper är förstås stora.

– Åldrandet är inte rättvist. Har du mer pengar och en högre utbildning kommer du att få en friskare ålderdom.

Äldre är både lyckligare och mer aktiva än tidigare

Att dagens äldre tränar mer och är i bättre fysisk form än tidigare generationer är kanske inte så förvånande. Mer överraskande är möjligtvis att andelen gifta som uppger att de är lyckliga i sina relationer också gått upp. Men förklaringen kan vara just att fler skiljer sig idag jämfört med första halvan av 1900-talet, resonerar Ingmar Skoog.

– Vi lämnar i allt högre utsträckning relationer vi inte är nöjda med och går in i nya relationer som vi mår bättre av. Tidigare stannade man av olika skäl längre i äktenskap som inte fungerade.

Andelen äldre som uppger att de har ett aktivt och tillfredställande sexliv har också ökat, och då mest bland kvinnorna.

Den enda negativa utvecklingen som forskarna vid Sahlgrenska funnit rör alkoholkonsumtionen. 40 procent av de 70-åriga männen och 25 procent av kvinnorna har idag ett så kallat riskdrickande. På 70-talet var det ungefär 1 procent av kvinnorna och 15 procent av männen som befann sig i riskzonen. Och det är inte längre starksprit som gäller, utan vin.

– Vi tillhör inte längre vodkabältet, utan påminner mer om medelhavsländerna i vår konsumtion. Vi har inte riktigt stöd för det i datan ännu, men det är möjligt att denna alkoholkonsumtion på sikt kan leda till olika problem, både hälsomässiga och sociala, säger Ingmar Skoog.

Forskningen påbörjades redan på 70-talet

Anledningen till att forskarna kan uttala sig säkert i dessa frågor är att det finns ett väldigt bra underlag för jämförelse. Redan 1971 genomfördes den så kallade H70-undersökningen i Göteborg. I den undersökte och intervjuade läkare mer än 1000 70-åriga män och kvinnor födda 1901-02. Forskarna kartlade sjukdomar, psykisk hälsa, funktionsförmåga och sociala nätverk. Deltagarna undersöktes sedan vid 75 års ålder och vid regelbundna tillfällen tills dess att de avled.

År 2000 drog forskarna igång en ny undersökning av 70-åringar födda 1930. Dessa undersöktes med samma metoder, och alldeles nyss har Ingmar Skoog och hans forskarlag avslutat den första studien av 70-åringar födda 1944. De har ännu inte analyserat all data, men huvudintrycket är att den positiva utvecklingen fortsätter.

Vad har överraskat dig mest i din forskning?

– Det är hur stora de positiva förändringarna är. Vi har ibland trott att vi har haft mätproblem för att skillnaderna varit så omfattande. Det visar också hur viktigt det är med omgivningsfaktorer och att det faktiskt går att påverka hälsan för befolkningen.

Med PTK Rådgivningstjänst kan du hjälpa din pension på traven

Med hjälp av PTK Rådgivningstjänst kan du se till att få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension. Att gå igenom en rådgivning för din ålderspension tar bara en kvart och kan hjälpa dig att sätta lite guldkant på pensionen.