”Jag har haft dåligt samvete över att jag inte har tagit tag i min pension”

Tre av tio svenskar är oroliga över att pensionen inte kommer att räcka till. Ändå är det många som inte gör aktiva val för sin tjänstepension. En av dem är Charlie Hedqvist:
– Jag har haft dåligt samvete över att jag inte har tagit tag i min pension, säger hon.

En anledning till att hon inte gjort några aktiva val är att hon som 31-åring känner att pensionen ligger så långt fram i tiden.

– Många saker är krångliga, men man måste ta tag i det för att det ligger så nära. Men pensionen är både krånglig och känns så långt bort, säger hon.

Charlie Hedqvist har aldrig fått någon rådgivning i pensionsfrågor, utöver bankmöten där pensionen har nämnts. Förrän nu.

Personliga, kostnadsfria och oberoende råd

Hon har nämligen genomgått internetrådgivningen PTK Rådgivningstjänst. Här får du personliga, kostnadsfria och oberoende råd om din tjänstepension ITP.

– Tröskeln för att göra rådgivningen på PTK Rådgivningstjänst är definitivt lägre än att gå till eller ringa en annan pensionsrådgivare, säger Charlie Hedqvist.

I PTK Rådgivningstjänst fyller du i uppgifter om dig själv och din livssituation. Utifrån dina val får du råd som är anpassade efter just dig och din situation, till exempel om du behöver spara mer pengar privat, eller om du borde flytta din tjänstepension.

– Det bästa med rådgivningen var att den var enkel! Man behövde inte göra så mycket och det tog inte så lång tid.

PTK Rådgivningstjänst finansieras med medel från Svenskt Näringsliv och PTK, en sammanslutning av 26 fackförbund. Det är Svenskt Näringsliv och PTK som förhandlar fram tjänstepensionen som en del av ditt kollektivavtal. Syftet med rådgivningen är att du ska få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension.