Tjänstepensionen i 5 punkter

Tjänstepensionen ger dig högre pension och en tryggare framtid. Här förklarar vi hur, och ger dig ett tips på hur du enkelt kan anpassa den för att göra den ännu bättre. 

  1. Tjänstepensionen är uppskjuten lön: pengar som din arbetsgivare betalar in till din framtida pension. För de flesta med tjänstepension ITP motsvarar premien som betalas in till tjänstepensionen 4,5 procent av lönen.
  2. I tjänstepensionen ITP finns förutom ålderspension också försäkringar för olika delar av livet: livförsäkring, sjukförsäkring och efterlevandeskydd som skyddar din familj om du dör i förtid.
  3. Du kan förbättra din tjänstepension på två sätt: anpassa de valbara försäkringar som ingår i tjänstepensionen, och välj placeringar som har låga avgifter. I Rådgivningstjänst.se kan du få hjälp med båda delarna.
  4. Även om du inte gör något särskilt så går det ganska bra för dig som har kollektivavtalad tjänstepension. Om du inte väljer om så placeras dina pengar i en traditionell försäkring som ger en stabil avkastning och garanterar pengarna tillbaka.
  5. Tjänstepensionen utgör bara en del av din ålderspension – du får också allmän pension från staten. Du hittar mer information om den allmänna pensionen hos Pensionsmyndigheten och på minpension.se. Du kan också läsa vår Pensionsskola.

Rådgivningstjänst.se ger dig råd om din tjänstepension och premiepension, anpassade för just dig. Att använda rådgivningstjänsten är som att gå på ett rådgivningsmöte på banken. En skillnad är att du inte träffar nån person. Bakom tjänsten står PTK, som är en sammanslutning av 27 fackförbund. Vi har inget eget vinstintresse och får ingen provision, oavsett vad du väljer. Dessutom är rådgivningen helt gratis. Logga in och testa nu!