Tillsammans för en roligare pension

Ångesthögen – så kallar vissa den lunta med pensionspapper som tenderar att bli liggande där hemma. Men en grupp kvinnor på Sveriges Televisions Umeåavdelning har bestämt sig för att hugga tag i högen. I lunchklubben Pensionspinglorna träffas de, pratar om pension, pengar och peppar varandra.

– Man kan få sån panik av pensionsfrågan, även om man vet att man inte är en dumskalle! Vi kan hålla på med grävande journalistik och vet att vi är smarta – men känslorna tar över när det handlar om en själv, säger Anita Färingö, en av sju medlemmar i Pensionspinglorna.  

Ingen av medlemmarna i lunchklubben tyckte sig vara särskilt insatt när de började träffas och prata pension; det tyckte de mest var en lättnad. 

– Det var rätt skönt att outa det: att alla hade samma ångest, skrattar Anita Färingö.

– Mötena är lite som KBT, vi känner lite på det tillsammans, tillägger hennes kollega Linnea Lindholm. 

Enklare tillsammans

Pensionspinglorna bildades 2017, på initiativ av Maria Brännström-Sundin, som är researcher och fotograf på SVT i Umeå. Det började med att hennes kollega Ylva Hansen berättade att hon hade flyttat sina pensionspengar till nya fonder, med hjälp av Rådgivningstjänst.se. 

 – Detta var i samband med skandalen kring Panama-pappren och Nordea. Jag kände mig förbannad och ville ta kontroll över var jag hade mina pengar. Med rådgivningstjänsten kunde jag få koll och dessutom råd om vad jag borde ändra på, förklarar Ylva Hansen. 

Bakom rådgivningstjänsten står PTK, som jobbar på uppdrag av 26 fackförbund. Ylva hade fått höra om den från Unionen, och tyckte det lät bra att tjänsten är oberoende och utan dolda vinstintressen.

Maria blev imponerad av Ylvas handlingskraft, och kände att det var ett exempel att följa. Hon tog kontakt med en av PTK:s informatörer, som en kort tid senare kom till Umeå och berättade om tjänstepension och andra kollektivavtalade förmåner. Maria berättar:

– För många av oss var det något som lossnade där – för kanske första gången kändes det enkelt och roligt med pension! Jag fångade upp den positiva svallvågen, och mejlade några kollegor med ett förslag om att träffas regelbundet. Alla nappade.

Steg för steg med Rådgivningstjänsten

Nu har snart ett år gått, och Pensionspinglorna har hunnit ses några gånger. Flera av dem har testat rådgivningstjänsten och gjort ändringar efter det, till exempel tagit bort familjeskyddet som ingår i tjänstepensionen, men som inte längre behövs när barnen blivit vuxna.  

Initiativtagaren Maria Brännström-Sundin är nöjd:

– Den största effekten är att det satte bollen i rullning: vi började alla tänka mer medvetet på pensionen. Sedan glider vi ibland in på lite andra ekonomiska frågor också när vi ändå är igång – det är bara positivt.

Pensionspinglornas 3 tips till dig som vill få koll på pengarna

  1. Bjud in några vänner eller kollegor på pensionsträff. Gör det till en trevlig sammankomst med mat och samtal så blir det mindre ångestladdat.
  2. Bestäm nästa tillfälle när ni ska ses och vad ni ska ha gjort till dess. Håll det enkelt, ta allt i små steg. Första träffen kan till exempel "läxan" vara att logga in på minpension.se för att få en första koll.
  3. Använd PTK Rådgivningstjänst för att se över dina val och placeringar. Hela rådgivningen tar en knapp timme, men man kan göra den en bit i taget också. En kvart räcker för första steget!

Testa Rådgivningstjänsten nu!