Varför stämmer inte min lön i rådgivningstjänsten?

Uppgifterna om din lön hämtar vi från Collectum, som är valcentral för ITP. Din arbetsgivare rapporterar in din lön dit. Om uppgifterna om din lön inte stämmer i rådgivningstjänsten kan du kontrollera det med Collectum. Du kan också kontrollera att din arbetsgivare har rapporterat in rätt lön.

Om du har ITP 1 visar PTK Rådgivningstjänst din snittlön de senaste månaderna. Om du har haft lägre inkomst än normalt under några månader, till exempel för att du har varit sjuk eller föräldraledig, kan rådgivningstjänsten visa en lägre lön än din nuvarande. Samma sak gäller om din lön nyligen har ändrats, eftersom rådgivningstjänsten visar ett snitt av de senaste månadernas lön.

Ytterligare en anledning till att uppgifterna inte stämmer kan vara det som kallas lönekapning. Det innebär att om du får en löneökning det kalenderår när du fyller 60 eller senare räknas inte hela löneökningen som pensionsmedförande lön. Lönen som visas i rådgivningstjänsten är den pensionsmedförande lönen, som alltså kan vara längre än din verkliga lön.

Läs fler frågor och svar

Har du tjänstepensionen ITP?

PTK Rådgivningstjänst ger dig gratis och oberoende råd om pension och försäkring. Bakom rådgivningstjänsten står PTK, som är 26 fackförbund i samverkan. Till startsidan