"Alla har ju koll på sin lön, men nästan ingen har koll på tjänstepensionen"

Det finns ett enkelt skäl till varför du ska bry dig om din tjänstepension.
– Den stora skillnaden på att vara aktiv och engagera sig i sin tjänstepension och att inte vara det, det är att du får en bättre pension i slutänden, säger Per Hanson, försäkringsinformatör på Unionen.

Per Hansons uppgift är att informera Unionens medlemmar i frågor som rör kollektivavtalade försäkringar och tjänstepensionen ITP. Kunskapen om tjänstepension är generellt ganska låg, enligt Per. Många vet inte  om de har tjänstepension eller inte.

– Alla har ju koll på sin lön, men nästan ingen har koll på tjänstepensionen, trots att det är kanske den viktigaste arbetsförmånen efter lönen.

Per brukar alltså få börja med att förklara vad tjänstepensionen är och hur den fungerar. Han brukar säga att det är uppskjuten lön: pengar som arbetsgivaren sätter undan till pensionen. Dessutom omfattar tjänstepensionen också försäkringar för olika situationer i livet.

Generell information – personlig rådgivning

När den han pratar med har förstått att det finns pengar att tjäna och möjligheter att påverka sin ITP så brukar det uppstå nya frågor. Då hänvisar Per normalt vidare till Rådgivningstjänst.se.

– I min roll som försäkringsinformatör får jag bara informera om hur tjänstepensionen och tillhörande försäkringar fungerar. Men många vill ju också ha råd om hur de ska välja, och hur de ska placera pensionspengarna – då är det jättebra att Rådgivningstjänsten finns.

Rådgivningstjänst.se är en kostnadsfri, digital tjänst för alla som omfattas ITP, det vill säga de flesta privatanställda tjänstemän. Tjänsten fungerar så att du som användare matar in lite fakta och ger tjänsten fullmakt att hämta data om din intjänade pension. Utifrån din ålder, livssituation och inkomst ger tjänsten sedan förslag på de bästa pensionslösningarna för just dig.

Du väljer hur aktiv du vill vara

Per Hanson vet av erfarenhet att många tycker att tjänstepensionen verkar så krånglig att de inte ens orkar tänka på den:

– Många tror att man måste vara väldigt aktiv och hålla koll på börsen och såna saker. Men det behöver man inte! Rådgivningstjänstens förslag tar också hänsyn till hur aktiv du vill vara själv i ditt pensionssparande och hur stora risker du vill ta.

Jag vill testa rådgivningstjänsten nu!